perjantai 14. heinäkuuta 2017

Rakennusprojekteja vapaa-ajan talollani

Viime kesänä aloin miettimään uuden varaston rakentamista, kun vanha talon yhteydessä oleva lämmin varasto oli niin täynnä, ettei siellä pystynyt enää liikkumaan eikä sieltä löytänyt mitään. Tarkoitukseni oli rakentaa varasto itse. Minulla ei ollut kuitenkaan minkäänlaista rakennuskokemusta. Siksi päätimmekin, että tyttäreni ostaa leikkimökin rakennusaineet ja minä rakennan siitä leikkimökin hänen pikkupojalleen. Täten saisin kokemusta isomman varaston rakentamista varten.

Tarvetta oli myös keinulle ja hiekkalaatikolle, joita aloin tekemään viime syksynä. Lisäksi tarvittiin ulkopöytä ja portaat paljuun pääsemiseksi. Vävy halusi myös ulkogrillin ja grillipöydän.

Leikkimökki

Kun leikkimökin tarpeet olivat tulleet vuoden 2016 elokuun puolivälissä, aloin rakentamaan mökkiä.
Ensiksi piti tietenkin tehdä pohjatyöt ja asentaa harkot.


 Sen jälkeen alkoi varsinainen leikkimökin kokoaminen melkein valmiista osista.


Lattia- ja kattolaudat joutui naulaamaan itse. Vävy asensi kattoon huovan ja minä olin apuna.


Samoin pohjamaalauksessa hän auttoi, Muuten minä rakensin leikkimökin yksin.


Palju ja paljun portaat

Vävyni osti viime syksynä paljun. Asensimme sen tasamaalle. Jotta paljuun pääsisi sisään, tarvittiin sinne kiipeämiseksi portaat.


Tein portaat vävyn ohjeiden mukaan. Jos paljun ympärille tehdään terassirakennelma, jollainen on suunnitelmissa, jäävät portaat silloin ehkä tarpeettomiksi.

Keinu ja hiekkalaatikko

Jotta tyttäreni nyt 4-vuotias poika viihtyisi vapaa-ajan talolla, piti häntä varten rakentaa keinu ja hiekkalaatikko.


Tein keinun jätelaudoista valmiiksi viime syksynä. Samoin sain valmiksi hiekkalaatikon kehyksen. Asensin sen maahan vasta tänä keväänä, kun sain siihen hiekkaa varaston pohjaa kaivettaessa.

Ulkopöytä

Aloitin ulkopöydän suunnittelun viime syksynä. En ehtinyt kuitenkaan tekemän muuta kuin aloittamaan hieman pöydän jalkojen tekoa.


Jatkoin pöydän tekoa varaston rakentamisen ohessa. Sain sen valmiiksi vähän ennen varastoa.

Varasto

Ajatukseni oli aluksi ostaa varasto samasta paikasta ja samalta valmistajalta kuin leikkimökkikin. Kävin talvella messuilla ja siellä oli esitteillä useita varastoja. Katselin varastoa, jonka hirren paksuus on 44 mm eli 16 mm paksumpi kuin alun perin suunnittelin. Tämä oli tietysti kalliimpi, mutta ajattelin, että onhan sitten myös tukevampi. Päädyin ostamaan sen. Jälkeenpäin ajatellen ratkaisu oli oikea.

Kun olin saanut tiedon, että toimenpidelupa oli hyväksytty, aloitin pohjan kaivamisen lapiolla yhdessä vävyni kanssa toukokuun lopulla. Kun olimme saaneet pohjatyöt tehtyä, tuli varastopaketti heti sen jälkeen.


Aloitin kokoamisen heti seuraavana päivänä.




Yhden hirren asentamisessa oli ongelmia, mutta onneksi sain apua serkultani ja hänen mieheltään. Varasto oli harjakorkeudessa kesäkuun 6. päivä.



Viikon kuluttua tästä sain asennettua kattolaudat ja alushuovan. Nyt varasto oli vedenpitävä.

Kävin aina välillä Helsingssä, kun kädet tulivat kipeiksi naputtelusta. Oli pakko levätä välillä.


Juhannuksen aikana vävy asensi kattoon palahuovan. Minä olin tässä työssä vain apupoikana. Kesäkuun lopulla sain varaston maalattua ruskealla värillä. Tämän jälkeen oli vielä pientä tekemistä, ennen kuin varasto oli valmis.

Ulkogrilli ja grillipöytä

Vävyä kiinnosti myös ulkogrilli. Hän tilasi sen ja asensimme sen yhdessä. Minä olin vain apupoikana kantaen ja nostaen grillin osia.


Grilliä varten tarvittiin myös pöytä. Rakensin sen käyttäen suurin piirtein samaa mallia kuin ulkopöydässäkin on. Pöytä on luonnollisesti huomattavasti pienempi.

Viime kesä ja tämä kesä on ollut minulle poikkeuksellista vapaa-ajan talollani. Kaikenlaista rakentamista on riittänyt. Joitakin ajatuksia on jo mielessä, joita voisi toteuttaa. Aika näyttää, mitä on tulossa.

Onko lukijoilla ollut vastaavia projekteja?

1 kommentti:

  1. Meillä on varasto myös aivan täynnä. Olisi tarkoitus rakennuttaa toinen tuohon pihaan, meillä kun on suuri tontti ja hieman liikaakin pinta-alaa. Tähän varastoon ajattelin myös laittaa lämmöt, samoin hankkia palo-ovet ja muut. Tuo nykyinen pieni varasto on ihan vain puuvaja. https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

    VastaaPoista