perjantai 11. tammikuuta 2013

Tuttavani läppärin käyttöjärjestelmä sekosi

Tuttavallani on muutaman vuoden vanha Acer-merkkinen Windows Vista-läppäri. Käyttöjärjestelmä yritettiin aikoinaan varmistaa DVD-levyille, mutta toisen levyn vaihdon yhteydessä ohjelma pysähtyi eikä suostunut jatkamaan. Niinpä varmistuksia ei ollut levyillä. Jostain syystä Windows Vista-käyttöjärjestelmä sitten sekosi eikä suostunut enää käynnistymään alkua pitdemmälle.

Windows ehdotti aluksi itsekorjausta, mutta useista yrityksistä huolimatta korjaus ei onnistunut. Nyt piti miettiä muita keinoja. Tein muistitarkistuksen varmuuden vuoksi, mutta ei se auttanut. Käynnistys vikasietotilaan ei sekään toiminut. Yritin palauttaa järjestelmän aikaisempiin palautuspisteisiin, mutta yritykset päättyivät aina katastrofaaliseen virheeseen.

Minulla oli tallessa oman Vista-pöytäkoneen varmistuslevykkeet. Mietin, että olisikohan näiltä mahdollisuus palauttaa toimiva käyttöjärjestelmä. Ehdotin jo, että hankitaan uusi toistaiseksi halpa Windows 8-käyttöjärjestelmä  ja asennetaan se vanhan toimimattoman tilalle. Tämä ei kuitenkaan käynyt tuttavalleni. Hänen mielestään Windows 8 on hankalakäyttöinen perinteisessä läppärissä.

Nukuin yön yli ja mietin uusia palautusmahdollisuuksia. D-asemalla oli tärkeitä tiedostoja (kuvia, kirjoitelmia jne.), jotka piti saada pelastettua. Minulla oli Linux asennettuna muistitikulle, jota saattoi käyttää tietojen pelastamiseen. Se ei kuitenkaan käynnistynyt loppuun saakka. Latasin muistitikulle uuden Ubuntu-Linuxin ja tämän sain toimimaan. Mount-komennot eivät kuitenkaan toimineet ja siksi tietoja ei pystynyt lukemaan ja siirtämään levyiltä.

Acerin pelastusohjelmilla pystyi tutkimaan kovalevyn osiorakennetta. Selvisi, että siellä on normaalisti näkymätön osio nimeltään PQSERVICE, joka oli kooltaan 10 gigatavua. Päättelin, että siellä täytyi olla käyttöjärjestelmän tehdaskopio. Pelastusohjelmien valikosta löytyi myös ohjelma, jolla käyttöjärjestelmän saattoi palauttaa C-asemalle alkuperäisenä. Asennetut ohjelmat tietenkin menetetään. Kokeilin tätä ohjelmaa ja niin Vista-käyttöjärjestelmä asentui C-asemaan alkuperäisenä tehdasasennuksena. D-asema, jossa oli tärkeitä tiedostoja, säilyi muuttumattomana.

Ohjelmat, joita ei kyllä ollut montaa, täytyi asentaa uudelleen. Käyttöjärjestelmään tuli useita kymmeniä muutoksia.  Siksi aikaa tässä kului useita tunteja. Mutta nyt läppäri on taas kunnossa ja toimii varmaan nopeammin, kun ei ole turhaa painolastia mukana.

Mitä tästä opimme. Käyttöjärjestelmä pitäisi aina varmistaa. Tässä tapauksessa oli tuuria, sillä se löytyi kovalevyltä. Tärkeistä tiedoista pitäisi olla aina varmuuskopio. Nyt tärkeät tiedot säilyivät, kun ne olivat omassa osiossaan D-asemassa.

6 kommenttia:

  1. Huh, olisi jäänyt minulta tekemättä tuollainen urotyö. Olet kyllä taitava!

    VastaaPoista
  2. Unknown olen minä. Pirkko K alias Vallaton mummeli :)

    VastaaPoista
  3. Tehtävä vaikutti alussa aivan mahdottomalta, kun mikään ei toiminut.

    VastaaPoista
  4. Tuhannet kiitokset ja lämpimät halit taitavalle Tapsalle!
    Tuttava

    VastaaPoista
  5. Ihmettelin myös tuota pqservice kansiota palautuspistettä luodessa ennen asennusta. Blogisi selvitti " pqservicen mysteerin".

    VastaaPoista