perjantai 30. marraskuuta 2012

Lumia 920 vai iPhone 5

Mietin jo viime kesänä uuden puhelimen hankintaa, vaikka käytössäni on vielä ollut mm. Nokia N9 ja iPhone 4. Nokia N9 on ollut lähinnä koekäytössä, mutta iPhone 4 on ollut aktiivikäytössä. Ehdolla oli mm. Samsung Galaxy S3, joka tuli markkinoille jo viime keväänä. En kuitenkaan päätynyt tämän ostoon, kun minulla on ennestään jo yksi Android-kännykkä ZTE Blade, jolla olen päässyt tutustumaan Android-käyttöjärjestelmään. Lisäksi olin päättänyt, että ostan Google Nexus 7-tabletin heti, kun se tulee Suomen markkinoille. Tässä on viimeisin Android-käyttöjärjestelmän versio.

Jäljelle jäi kaksi vaihtoehtoa: iPhone 5 ja Lumia 920. Oli tiedossa, että iPhone 5 tulee saataville ennen kuin Lumia 920. En kuitenkaan kiirehtinyt iPhone 5:n varauksen kanssa. Kävin pari kertaa katsomassa Elisa Studiossa, olisiko sieltä saatavissa tätä puhelinta. Tietenkään siellä ei ollut ja minulle sanottiin, että he eivät ota varauksia vastaan. Kun menin kolmannen kerran sinne lokakuun puolivälissä, silloin sain tietää aikaisemmista tiedoista poiketen, että he ottavat varauksia. Niinpä tein sitten varauksen 16 gigan mallista. Aikaa kului eikä puhelimesta kuulunut mitään. Lopulta sain tiedon 19.11.2012, että puhelin olisi nodettavissa Elisa Studiosta. Olin kuitenkin varannut jo viikko sitten Lumia 920:n Verkkokauppa.comista enkä siksi noutanut iPhone 5-puhelinta. Yksi syy oli myös se, että liikkeellä oli huhuja, että iPhonesta olisi tulossa melko pian uusi malli iPhone 5S, mahdollisesti jo ensi keväänä.

Niin jäin sitten odottelemaan Lumia 920-kännykkää. Tiesin jo etukäteen, että varauksia on melko paljon ja Lumia 920-puhelinta saisi odottaa melko pitkään. Poikkesin maanantaina 26.11.2012 Sonera-kaupassa Helsingin keskustassa ja yllätys, yllätys. Sieltä löytyi muutama kappale odotettua Lumiaa valkoisen värisenä. Väri ei ollut se, mitä olin ajatellut, mutta tein kuitenkin kaupat saman tien. Netin kautta tilaus olisi kestänyt 1-2 viikkoa. Minulla ei ollut aikaa odotella, sillä tarvitsin puhelinta heti ulkomaille lähdön takia.

Soneralla oli myös hyvä tarjous puhelimesta ja liittymästä. Lumia 920-puhelin maksoi 504 euroa kertasuorituksena, kun otti vuoden liittymäsopimuksen. Liittymän, joka sisältää 600 min puhetta, 250 kpl viestejä ja 21 Mbit/s 4G-netin, hinta oli 12,45 eur/kk.

Nokia Lumia 920
Lumia 920-puhelimessa on erinomainen näyttö ja hyvä kamera. Laite sopii hyvin käteen, mutta on sileän pinnan takia hieman liukas ellei käytä suojakuoria. Kännykkä on kookas, joka sopii minulle, mutta se painaa kuin synti. Puhelin kuluttaa virtaa melkoisesti. Vaikka akku on kookas, se ei kestä kunnolla edes yhtä päivää, jos käyttää nettiä ahkeraan ja ottaa kuvia ja videoita.

Ohjelmiston kanssa on ollut ongelmia. Heti ensimmäisenä päivänä Ihmiset-sovellus lakkasi osittain toimimasta. Sain sen kuitenkin toimimaan, kun resetoin laitteen. Sports Tracker-sovellus lakkasi mittaamasta matkaa kesken kaiken ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla todellinen matkan pituus oli noin 3,6 km ja ohjelma sai mitaksi peräti 8,8 km. Latasin pari radio-ohjelmaa, jotka eivät toimineet ollenkaan.

Videon siirron kanssa on ollut todellisia ongelmia. Yritin ensiksi kopioida videon SkyDriveen. Alku näytti lupaavalta. Aluksi tuli ilmoitus, että pakataan videota ja ladataan videota, mutta lopuksi, että peruuttaminen on pian tehty. Eikä mitään siirtynyt SkyDriveen. Myöhemmin paljastui, että videotiedosto oli sittenkin kopioitunut SkyDriveen, vaikka antoi omituisen ilmoituksen. Se oli mennyt alikansioon, josta en osannut etsiä sitä kännykän SkyDrive-sovelluksella. Kannettavaan mikroon tiedostot tulevat jostain syystä viiveellä. Alkuperäisen tiedoston koko oli 198 megaa, joka pakkauksen jälkeen pieneni 13,7 megaan. Kuvan laatu kyllä heikkenee, kun tällainen pakkaus tehdään.

Seuraavaksi yritin sitten kopioida videon tietokoneelleni USB-piuhan avulla. Kokeilin neljää eri mikroa, joissa oli Windows Vista, Windows 7 ja Windows 8, mutta millään ei onnistunut, kun ei löytynyt sopivaa ajuria. Mac-mikrolle on oma siirto-ohjelma, mutta ei sekään toimi.

Seuraavaksi yritin kopiointa bluetoothin avulla Nokia N9-kännykkään, sillä sieltä olisin voinut siirtää videon mikrooni USB-piuhan avulla. Kopiointi lähti käyntiin, mutta vähän ennen puolta väliä se pysähtyi eikä suostunut jatkamaan. Vielä oli yksi mahdollisuus. Nyt yritin kopiointia ZTE Blade-kännykän muistikortille. Tämä onnistui yön aikana. Otin muistikortin kännykästä ja siirsin tiedoston sovittimen avulla mikrooni. Ei tiedostojen siirron pitäisi olla näin vaikeaa. Hieman ihmetyttää, että ajurit ja ohjelmat eivät ole kunnossa tässä vaiheessa, kun puhelimia jo myydään.

Lumia 920:lla pimeällä otettu parvekekuva
Kyllä iPhone on vielä ohjelmiston toimivuudessa huomattavasti edellä. Ja käyttökin on ainakin aloittelijalle helpompaa. Mutta itse kaipaisin iPhoneen isomman näytön. Tuskin se toteutuu vielä seuraavassakaan versiossa.

Olen Enterin kännykkäopastaja ja Lumia-puhelimet ovat yleistyneet opastettavilla kovaa vauhtia syksyn aikana. Vaikka minulla ei tähän saakka ole ollut omaa Lumia-kännykkää, olen silti opastanut jo montaa henkilöä, joilla on ollut Lumia-kännykkä. Nyt pääsen omakohtaisesti tutustumaan Windows Phone-käyttöjärjestelmään paremmin.

Lumia 920:lla pimeällä otettu lumimyrskykuva
4G:stä ei pääse nauttimaan sisätiloissa kaikissa paikoissa, joissa ulkona 4G-yhteys toimii. Esimerkiksi kotonani 4G ilmestyy vain silloin tällöin heikkona signaalina aivan ikkunan vieressä. Sen sijaan jo parvekkeella saa 4G-yhteyden. Esimerkiksi Vanhalla Ylioppilastalolla ja Silkkikutomossa Herttoniemessä 4G-yhteys toimii erinomaisesti sisätiloissa.  

12 kommenttia:

  1. Tunnelmallisia kuvia Lumia 920:lla saa, mutta muuten sen laatu ei täysin vakuuttanut minua.
    Nim. Kameranainen

    VastaaPoista
  2. Voi hyvänen aika ja minä juuri tilasin Lumia 920! Onneksi pidän vuoden vuorotteluvapaan vapaaehtoistyöstä. On sitten aikaa opetella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä puhelin pääosin toimii, mutta heikkoja kohtia löytyy. Minulla puhelin on sammunut 2 kertaa itsestään ja käynnistynyt uudelleen. Tämä on tiedossa oleva bugi, jonka Microsoft on luvannut korjata mahdollisesti jo joulukuussa.

      Poista
    2. Heh, latasin Lumia 920 käyttöoppaan. Sehän herättää kysymyksiä, kun ei voi kokeilla omalla laitteella. Kysyisin vielä tuosta SkyDrivesta. Sehän vaatii Microsoftin tilin? Onko Ms-tili maksullinen? Jossain latauksissa tietokoneen kautta, pitäisi olla käyttöjärjestelmänä Vista, W7 tai W8. Minulla on vielä XP, onnistuuko sillä mikään?

      Poista
    3. SkyDrive vaatii ms-tilin, joka on ilmainen. Minulla on Outlook, jota Microsoft nykyään suosittelee.
      Jos Nokia saa aikaiseksi ajurin Win XP:lle, niin silloin sitä voi käyttää tiedostojen siirtoon.

      Poista
  3. Nyt löytyi ajurit ja siirto-ohjelma Windows 8:lle ja Windows 7:lle. Windows Vistalle ei löytynyt kaikkia ajureita, mutta valokuvien, videoiden, musiikin ja dokumenttien siirto onnistuu nyt kaikilla em. käyttöjärjestelmillä. Windows XP:tä minulla ei tällä hetkellä ole, joten sitä en päässyt kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tapio,

      Mistä löysit arjurit ja siirto-ohjelman? Minun W7,64 bittinen herjaa, että ajureita ei löydy 920:lle.

      Terveisin,

      Jarmo

      Poista
    2. Kun yhdistin puhelimen USB-piuhalla kannettavaan mikrooni (Win 7, 64 bit), ajuri latautui automaattisesti. Palaan huomenna Madeiralta Suomeen ja tarkistan, miten sain siirto-ohjelman. Muistaakseni sekin tuli tarjolle automaattisesti.

      Poista
    3. Hei,


      Windows Phone-sovelluksen asennettuani ei ole enää herjaillut ajureista mitään. Nyt tiedostojen synkronointi onnistuu tämän ohjelman avulla ja puhelin myös näkyy Tietokonessa omana kiintolevynään(Muu). Tiedostojen siirtäminen puhelimeen onnistuu myös kopioimalla tiedosto ja liittämällä se puhelimeen.

      Synkronoinnin Itunesta koen vähän huonona, koska minulla siellä on satoja podcasteja ja jos niiden joukosta haluaisin siirtää puhelimeen tietyn podcastin, niin en ole keksinyt muuta keinoa siirtää tiedosto kuin kopio/liitä -menetelmällä. Yksittäistä podcastia ei voi suoraan lähettää puhelimeen (luulisin näin).



      Terveisin,

      Jarmo

      Poista
  4. Myös Macin siirto-ohjelma toimii nyt, joten tietoja voi siirtää Lumia 920-puhelimesta tietokoneelle ja päin vastoin.

    VastaaPoista
  5. Videota SkyDriveen ladattaessa toi ilmoitus "Peruuttaminen on pian tehty" on käännösvirhe, johtuen MS:n väärästä dokumentaatiosta. Alkuteksti on "We're almost Done!". Eli pitäisi lukea "lataaminen on pian tehty". Toivottavasti korjataan jossain päivityksessä.

    VastaaPoista