tiistai 11. syyskuuta 2012

Videoharrastukseni

Olen harrastanut videokuvausta pääasiassa kännykälläni ja vienyt otokset suoraan YouTubeen. Siellä voi kommentoida toisten videoita ja käydä muutenkin keskustelua. Pari vuotta sitten kuvasin Senaatintorilla Helsinki sambakarnevaaleja ja latasin videon YouTubeen. Eräs brasilialainen naishenkilö kommentoi videotani englanniksi. Vastasin hänelle ja siitä lähtien olemme kirjoitelleet toisillemme sähköpostitse pääasiassa englanniksi, mutta vähän myös portugaliksi, koska opiskelen parhaillaan portugalin kieltä. Ymmärrän kyllä melko hyvin kirjoitettua portugalia, mutta oma kirjoittaminen ja puhuminen ei vielä oikein onnistu.

Ensimmäisen YouTubeen lataamani videon olen kuvannut halvalla videokameralla. Kaikki muut videot olen ottanut kännykälläni. Olin pari vuotta sitten videoeditoinnin kurssilla Helsingin työväenopistossa, mutta jostain syystä videoiden editointi on jäänyt vähäiseksi. Muutaman kerran olen kokeillut editointia Adoben Premiere Elementsillä. Nykyään videoita pystyy editoimaan rajoitetusti  suoraan YouTubessa.

Viime kesäkuussa vähän ennen juhannusta sain YouTubeen sähköpostia, jossa kyseltiin minua mukaan yhteen taideprojektiin. Aluksi ajattelin, että tämä on jokin pila, kun sinne oli tullut aikaisemmin omituisia pyyntöjä. Vastasin kuitenkin kyselyyn. Kävimme kirjeenvaihtoa ja lopulta selvisi, että kysymyksessä on taideprojekti Urban Takes Helsinki (Otoksia Helsingistä), johon etsittiin tavallisia videoharrastajia, jotka ovat ladanneet YouTubeen Helsinki-aiheisia videoita. Suostuin vihdoin osallistumaan mukaan projektiin. Mukaan valittiiin 7 henkilöä. Projektin vetäjä oli kanadalaissyntyinen taiteilija Michelle Teran, joka työskentelee nykyään Norjassa Bergenissä, mutta asuu välillä myös Berliinissä.

Elokuun alussa meitä sitten haastateltiin englanniksi, koska haastattelija ei osannut suomea. Haastattelu tehtiin, mikäli mahdollista, kunkin kotona. Kuvaus tapahtui minun tapauksessani kahdella eri kameralla. Toiveena oli, että valitsemme itse etukäteen 5 Helsinki-aiheista videota, joista sitten keskustellaan haastattelussa. Lisäksi projektin vetäjä valitsi muutaman videon itse. Haastattelu jännitti kovasti, kun piti vielä puhua vieraalla kielellä.

Haastatteluista koostettiin noin 10-15 minuutin kokonaisuuksia. Videot olivat esillä jatkuvana virtana Media Facades Festival Helsinki 2012-tapahtumassa Lasipalatsin näyttelytilassa 23.- 26.8.2012.




Avajaiset olivat samaan aikaan kuin Taiteiden yö Helsingissä. Mitään palkkiota tästä projektista en saanut. Sain kuitenkin kutsun näyttelyn avajaisiin, jossa oli tarjolla pientä purtavaa ja juotavaa.

Videot esitettiin myöhemmin suorana lähetyksenä Stadi.TV:llä. Nyt ne ovat katsottavissa vielä kahdessa eri paikassa.

Minun osuuteni lötyy täältä http://stadi.tv/ohjelma/urban-takes-helsinki-tapsahie tai täältä http://m2hz.net/jaksot/tapsahie .

Loppujen lopuksi kokemus oli ihan mukava, vaikka aluksi hieman epäröinkin osallistumista.


2 kommenttia: